آخرین مطالب آرشيو وبلاگ پيوندها
نويسندگان باخی گیان قلا گیان (شهرستان جوانرود)
جوانرود نام قدیم منطقه ای است متشکل از شهرستانهای جوانرود(قلعه جوانرود)، پاوه، روانسر و ثلاث باباجانی در استان کرمانشاه است مرکزیت این منطقه در طول تاریخ آن اکثرا قلعه جوانرود بوده است اما با اضافه شدن بخش های از اورامان لهون به مرکزیت شهر نوسود در تقسیمات کشوری زمان پهلوی دوم، و نیز به دلیل مبارزات سیاسی و درگیری های نظامی جوانرودها با دولت مرکزی ایران ،در مجموع این منطقه از اواخر دهه سی شمسی اورامانات خوانده شد و دولت فرمانداری را در پاوه مستقر نمود. جوانرود از شمال به اورامان لهون و پل دو آب ، از جنوب به سرپل ذهاب، از شرق به کرمانشاه و از غرب به خاک عراق متصل است. زبان مردم این منطقه کُردی (سورانی با گویش جافی و اورامی)است. تاریخ
نام جوانرود برگرفته از قلعههای حکومتی متعددی است که در این منطقه در چند قرن اخیر توسط حکومتها بنا نهاده شدهاست. آثار و شواهد مکتوب بدست آمده در منطقه تاریخ و قدمت جوانرود و نامش را به بیش از ۷۰۰ سال میرسانند. حمدالله مستوفی در کتاب خویش ازاین منطقه با نام «الانی» یاد میکند.
حکومت جوانرود که جزء بلوک هجدهگانه کردستان است و آیت الله مردوخ کردستانی در کتاب خود بلوک جوانرود را متشکل از قریه آباد پاوه و نیز قلعه جوانرود و محال روانسر ذکر می کند بیشتر در دست والیان اردلان بوده اما حاکمان اصلی جوانرود که مشروعیت خود را از عامه مردم میگرفتند سید احمد بیگ جاف و فرزندان وی بودهاند. پس از او رستم بیگ وکیل بنا بر وصیت پدر سید احمدبیگ و نظر ریشسفیدان مسئولیت رهبری ایل را برعهده گرفت. بعد از او اولاد ارشد وی به این مقام میرسیدند. این یاسای ایلی با فوت محمد بیگ وکیل درسال ۱۳۶۳ ه.ش به پایان رسید. ایل غالب در جوانرود همواره جافها، به سرکردگی بیگ زادگان جوانرودی بودهاند. غار کاوات
این غار از جمله غارهای دیدنی و معروف استان میباشد که در سلسله کوههای شاهو در شمال دره باصفای قوری قلعه روستای شبانکاره از توابع پاوه واقع شدهاست. دهانه غار در ارتفاع ۱۶۶۰ متری از سطح دریا قرار دارد. در انتهای این محوطه بزرگ، شاخه اصلی غار، با دهانه کوچکتری شروع شده و از قسمت چپ شاخه اصلی، نهر کوچکی به اعماق سنگها فرو میریزد. پس از ۴۰ متر پیشروی، برکهای به طول ۱۵ متر و عمق ۷۰ سانتیمتر وجود دارد که در بعضی جاها، عمق آن به ۵/۱ میرسد. در این قسمت غار به دوشاخه تقسیم میشوداین غار اب مورد نیاز شهرستان جوانرود و روستا های توابع را فراهم می کند.
غار قوری قلعه
علت نامگذاری غار به نام غار قوری قلعه در ۷۰۰ متری غار ابادیی قرار دارد که در ایام قدیم اطراف این آبادی را قلعههای مختلفی در بر گرفته که شکل یکی از این قلعهها شبیه قوری بودهاست. مشاهیر و شخصیت های مشهور جوانرود( منطقه جوانرود )
جمعیت شهرستان جوانرود براساس سرشماری نفوس ومسکنجمعیت: الف) جمعیت شهرستان جوانرود براساس سرشماری عمومی نفوس و مسکن درسال 1385:
ب) جمعیت شهرستان به تفکیک شهری و روستایی:
نظرات شما عزیزان: چهار شنبه 2 اسفند 1391برچسب:, :: 12:43 :: نويسنده : محمد خالد مهدوی
![]() ![]() |